Tado is een populaire keuze binnen de smart home community voor het bedienen van jouw verwarming. Ik heb er zelf twee jaar geleden voor gekozen doordat ze zo’n goeie integratie hadden met Apple HomeKit, destijds het smart home platform waar ik op werkte. In mijn eigen smarthome maak ik nu dus gebruik van de Tado Airco controllers (voor mijn warmtepomp) en de Tado thermostaat en radiatorknoppen (voor mijn gasverwarming).

Echter zit er één groot nadeel aan de Tado integratie met Home Assistant: de integratie is cloud-based. Je leest het goed: als je even internet problemen hebt in de winter, dan sta je daar mooi met je koud huis. Niet zo ideaal dus. Al zeker niet als je voor Home Assistant gekozen hebt omdat je dan alles lokaal kan bedienen.

Enige optie? Alles eruit! Of niet? Ik had toch een aardig bedrag neergelegd om mijn gehele verwarming setup op Tado te krijgen. Het zou dus zonde zijn om deze kost opnieuw te moeten maken. Na wat snuisteren op Reddit ben ik erop gekomen: de HomeKit Controller integratie. Dankzij deze integratie kan je jouw Tado’s direct vanuit Home Assistant bedienen. Helemaal lokaal. De setup is op zich redelijk eenvoudig. Het enige probleem dat je zou kunnen hebben is dat je één iOS device nodig hebt. Je moet namelijk wel eenmalig jouw Tado devices koppelen aan HomeKit.

Hoe het werkt:

Eigenlijk is het vrij simpel. 🙂

  1. Zet jouw Tado systeem op volgens de instructies. Met andere woorden: zorg ervoor dat jouw gehele Tado setup werkt via de Tado app. Zorg er wel voor dat jouw Tado bridge op hetzelfde netwerk zit als jij (normaal gezien is dit geen issue. Als je alleen maar de router van je internet provider gebruikt is dit het geval. En als je jouw eigen router hebt dan ben je wellicht wel op de hoogte van dit soort zaken).
  2. Koppel Tado aan Apple Homekit via de Tado app.
  3. Ga even kijken in de Apple Home app. Kan je al jouw devices hier zien? Bedien ze ook even allemaal, om er zeker van te zijn dat jouw radiatoren nu te bedienen zijn via de Apple Home app.
  4. Als alles goed gaat moet je nu alle Tado devices via de Apple Home app kunnen bedienen. Je mag nu de devices verwijderen uit de Apple Home app.
  5. Ga nu in Home Assistant naar settings > devices & integrations
  6. Normaal gezien moet je nu de Tado devices zien via de HomeKit Controller integratie. Loop nu door de wizard om deze devices te verbinden.

Als je alleen maar radiatorknoppen hebt, dan zal je wellicht enkel de “Tado Bridge” zien staan als HomeKit device. Dit is in orde want hierdoor krijg je toegang tot alle onderliggende devices (al jouw radiatoren dus). Heb je ook de Tado Airco bediening, dan ga je elk device apart zien staan als HomeKit Controller integratie.

That’s it. 🙂 Je kan nu jouw verwarming van Tado lokaal bedienen in Home Assistant.

Conclusie: Zou ik Tado nog altijd kopen nu ik overgeschakeld ben van Apple HomeKit naar Home Assistant? Nee. De devices zijn redelijk duur en er zijn goedkopere varianten op de markt als je Home Assistant gebruikt. De Airco units missen ook enkele functies (zoals auto mode, fan speed, dry mode) doordat ze niet “natively” in Home Assistant zitten maar via het beperkte HomeKit protocol. Mocht ik dus nu van 0 beginnen zou ik eerder kijken naar Zigbee radiator valves zoals die van Aqara bijvoorbeeld. Maar voor mensen die al een hele Tado setup hadden is dit zeker een fix om niet terug in de kosten te vallen.