Vakantiemodi instellen voor thermostaat met Home Assistant

Hoe stel ik vakantiemodi in voor mijn thermostaat met Home Assistant?

Het genieten van een welverdiende vakantie is geweldig, maar we willen ook graag energie besparen terwijl we weg zijn. Een van de slimme oplossingen om energieverbruik te verminderen is het instellen van vakantiemodi voor je thermostaat. Met Home Assistant, een populair open-source home automation platform, is het gemakkelijk om deze modi in te stellen en te beheren. In deze blogpost leggen we je stap voor stap uit hoe je dit kunt doen.

Stap 1: Thermostaatintegratie in Home Assistant
Voordat we vakantiemodi kunnen instellen, moeten we ervoor zorgen dat onze thermostaat is geïntegreerd met Home Assistant. Gelukkig biedt Home Assistant ondersteuning voor een breed scala aan thermostaten, waaronder populaire merken zoals Nest, Ecobee en Honeywell. Je kunt de documentatie van Home Assistant raadplegen om te leren hoe je je specifieke thermostaat kunt integreren.

Stap 2: Creëer een input_boolean voor de vakantiemodus
Nu we onze thermostaat hebben geïntegreerd met Home Assistant, is het tijd om de vakantiemodus in te stellen. Om dit te doen, zullen we een input_boolean creëren die fungeert als een schakelaar voor de vakantiemodus. Ga naar je `configuration.yaml` bestand en voeg het volgende toe:

“`yaml
input_boolean:
vacation_mode:
name: Vakantiemodus
initial: off
“`

Stap 3: Automatisering van de vakantiemodus
Nu we onze input_boolean hebben aangemaakt, kunnen we een automatisering maken die de thermostaat instelt op de gewenste temperatuur wanneer de vakantiemodus is ingeschakeld. Voeg het volgende toe aan je `automations.yaml` bestand:

“`yaml
– alias: Vakantiemodus inschakelen
trigger:
platform: state
entity_id: input_boolean.vacation_mode
from: ‘off’
to: ‘on’
action:
service: climate.set_temperature
data:
entity_id: climate.thermostat
target_temp_low: 15
target_temp_high: 20

– alias: Vakantiemodus uitschakelen
trigger:
platform: state
entity_id: input_boolean.vacation_mode
from: ‘on’
to: ‘off’
action:
service: climate.set_away_mode
data:
entity_id: climate.thermostat
away_mode: false
“`

Stap 4: Activeer de automatisering
Nu we onze automatiseringen hebben ingesteld, moeten we ervoor zorgen dat ze worden geactiveerd wanneer de vakantiemodus wordt in- of uitgeschakeld. Voeg het volgende toe aan je `configuration.yaml` bestand:

“`yaml
automation:
– !include automations.yaml
“`

Stap 5: Vakantiemodus instellen via de Home Assistant-interface
Nu alles is geconfigureerd, kunnen we de vakantiemodus instellen via de Home Assistant-interface. Ga naar de Home Assistant-website of open de mobiele app en zoek naar de “Vakantiemodus” schakelaar die we hebben gemaakt. Schakel deze in om de vakantiemodus te activeren. De thermostaat zal nu de ingestelde temperatuur handhaven, waardoor energie wordt bespaard terwijl je weg bent.

Stap 6: Terugkeren naar de normale modus
Wanneer je terugkeert van vakantie en de vakantiemodus wilt uitschakelen, ga je gewoon terug naar de Home Assistant-interface en schakel je de “Vakantiemodus” schakelaar uit. Dit zal ervoor zorgen dat de thermostaat terugkeert naar de normale modus en de instellingen opnieuw worden overgenomen.

Conclusie
Met Home Assistant is het instellen van vakantiemodi voor je thermostaat een eenvoudige taak geworden. Door het creëren van een input_boolean en het configureren van automatiseringen, kun je de thermostaat gemakkelijk aanpassen aan je behoeften tijdens je vakantie. Dit stelt je in staat om energie te besparen en geld te besparen op je energierekening. Probeer het zelf uit en geniet van een zorgeloze vakantie!