Optimaal verwarmen/koelen via locatie met Home Assistant

Hoe gebruik ik mijn thermostaat om mijn huis te verwarmen/koelen op basis van mijn locatie met Home Assistant?

Het gebruik van een slimme thermostaat wordt steeds populairder, en het is geen verrassing waarom. Met de nieuwste technologieën kun je nu je thermostaat bedienen en de temperatuur in je huis regelen, zelfs wanneer je niet thuis bent. Maar wist je dat je met Home Assistant nog een stap verder kunt gaan en je thermostaat kunt instellen op basis van je locatie? In deze blogpost zullen we je laten zien hoe je jouw thermostaat kunt gebruiken om je huis te verwarmen of te koelen op basis van je locatie met behulp van Home Assistant.

Om te beginnen, moet je ervoor zorgen dat je een slimme thermostaat hebt die compatibel is met Home Assistant. Veel populaire merken zoals Nest, Ecobee en Honeywell bieden integratie met Home Assistant. Zorg ervoor dat je de instructies van de fabrikant volgt om je thermostaat met Home Assistant te verbinden.

Zodra je jouw thermostaat hebt geïntegreerd met Home Assistant, kun je beginnen met het instellen van je locatiegebaseerde verwarmings-/koelingsschema. Het eerste wat je moet doen is de Home Assistant Zone-component instellen voor je huis. Ga naar je Home Assistant-configuratiebestand en open het in een teksteditor. Voeg de volgende code toe om je huis als een zone in te stellen:

“`
zone:
name: thuis
latitude: [JOUW BREEDTEGRAAD]
longitude: [JOUW LENGTEGRAAD]
radius: 100
“`

Vervang “[JOUW BREEDTEGRAAD]” en “[JOUW LENGTEGRAAD]” door de juiste coördinaten van je huis. De “radius” geeft de afstand in meters aan waarbinnen je als thuis wordt beschouwd. Pas dit aan naar jouw voorkeur.

Nadat je de zone hebt ingesteld, kun je een automatiseringsregel maken om je thermostaat in te stellen op basis van je locatie. Open opnieuw je Home Assistant-configuratiebestand en voeg de volgende code toe:

“`
automation:
– alias: Thermostaat instellen op basis van locatie
trigger:
platform: zone
entity_id: device_tracker.[NAAM VAN JE TELEFOON]
zone: zone.thuis
event: enter
action:
service: climate.set_temperature
entity_id: climate.[NAAM VAN JE THERMOSTAAT]
data:
temperature: [GEWENSTE TEMPERATUUR]
“`

Zorg ervoor dat je “[NAAM VAN JE TELEFOON]” vervangt door de naam van je telefoonentiteit in Home Assistant en “[NAAM VAN JE THERMOSTAAT]” door de naam van je thermostaatentiteit. Pas “[GEWENSTE TEMPERATUUR]” aan naar de gewenste temperatuurinstelling voor je huis.

Deze automatiseringsregel zal geactiveerd worden wanneer je in de “thuis” zone komt, gebaseerd op je locatie. Zodra dit gebeurt, zal de thermostaat worden ingesteld op de gewenste temperatuur.

Om ervoor te zorgen dat je thermostaat ook wordt ingesteld wanneer je de “thuis” zone verlaat, kun je een andere automatiseringsregel toevoegen. Voeg de volgende code toe aan je configuratiebestand:

“`
automation:
– alias: Thermostaat instellen op basis van locatie – verlaten
trigger:
platform: zone
entity_id: device_tracker.[NAAM VAN JE TELEFOON]
zone: zone.thuis
event: leave
action:
service: climate.set_away_mode
entity_id: climate.[NAAM VAN JE THERMOSTAAT]
data:
away_mode: on
“`

Net als bij de vorige automatiseringsregel, vervang je “[NAAM VAN JE TELEFOON]” en “[NAAM VAN JE THERMOSTAAT]” door de juiste entiteitnamen in Home Assistant.

Deze automatiseringsregel zal de thermostaat in de “away mode” zetten wanneer je de “thuis” zone verlaat.

Nu je deze automatiseringsregels hebt ingesteld, zal je thermostaat automatisch worden aangepast op basis van je locatie. Geen gedoe meer met het handmatig wijzigen van de temperatuurinstellingen!

Conclusie

Met behulp van Home Assistant kun je jouw thermostaat eenvoudig instellen op basis van je locatie. Door automatiseringsregels toe te voegen, kun je ervoor zorgen dat je thermostaat de gewenste temperatuur heeft wanneer je thuiskomt en in de “away mode” gaat wanneer je je huis verlaat. Dit biedt niet alleen comfort, maar helpt ook om energie te besparen. Dus waar wacht je nog op? Ga aan de slag en maak je huis slimmer met Home Assistant!