Maak slimme scènes met stekkers & apparaten in Home Assistant

Hoe maak ik scènes met slimme stekkers en andere apparaten in Home Assistant?

Slimme stekkers en andere apparaten zijn een belangrijk onderdeel van een slim huis. Met behulp van Home Assistant, een krachtig open-source platform voor huisautomatisering, kunt u eenvoudig scènes creëren om deze apparaten in uw huis te automatiseren en controle te krijgen over uw slimme stekkers en andere apparaten. In deze blogpost zullen we stap voor stap uitleggen hoe u scènes kunt maken met slimme stekkers en andere apparaten in Home Assistant.

Stap 1: Apparaten toevoegen aan Home Assistant

Voordat we scènes kunnen maken, moeten de slimme stekkers en andere apparaten worden toegevoegd aan Home Assistant. Dit kan meestal worden gedaan door de bijbehorende app voor de apparaten te gebruiken, bijvoorbeeld de app van de fabrikant van de slimme stekkers. Volg de instructies van de app om de apparaten toe te voegen aan Home Assistant.

Stap 2: Configuratie.yaml aanpassen

Om scènes te kunnen maken, moeten we de configuratie.yaml van Home Assistant aanpassen. Open het bestand en voeg de volgende code toe:

“`yaml
scene:
– name: Woonkamer aan
entities:
# Voeg hier de entiteiten toe van de apparaten die u wilt inschakelen
– name: Woonkamer uit
entities:
# Voeg hier de entiteiten toe van de apparaten die u wilt uitschakelen
“`

Vervang ‘Woonkamer aan’ en ‘Woonkamer uit’ door de gewenste namen voor uw scènes. Voeg onder elke scène de entiteiten toe van de apparaten die u wilt inschakelen of uitschakelen wanneer de scène wordt geactiveerd.

Stap 3: Scènes activeren

Nu kunnen we de scènes activeren. Dit kan handmatig worden gedaan via de interface van Home Assistant, of automatisch door automatisaties te maken. Om een scène handmatig te activeren, navigeert u naar het tabblad ‘Scènes’ in de interface van Home Assistant en klikt u op de gewenste scène.

Om een scène automatisch te activeren, moeten we een automatisering maken in de automatisering.yaml. Open het bestand en voeg de volgende code toe:

“`yaml
– alias: Woonkameravond
trigger:
– platform: time
at: ’20:00:00′
action:
– service: scene.turn_on
entity_id: scene.woonkamer_aan
data:
transition: 10
“`

Deze automatisering zorgt ervoor dat de scène ‘Woonkamer aan’ wordt geactiveerd om 20:00 uur elke dag. Vervang ‘Woonkamer aan’ door de naam van de gewenste scène.

Stap 4: Aanpassen van scènes

Om scènes aan te passen, kunt u de configuratie.yaml bewerken en de entiteiten van de apparaten wijzigen die worden in- of uitgeschakeld. U kunt ook de automatiseringen aanpassen om scènes op specifieke tijden of gebeurtenissen te activeren.

Met deze eenvoudige stappen kunt u scènes maken met slimme stekkers en andere apparaten in Home Assistant. Op deze manier kunt u de controle krijgen over uw slimme huis en het comfort en de efficiëntie van uw dagelijkse routines verbeteren.

Probeer het vandaag nog uit en ontdek de mogelijkheden van automatisering met Home Assistant!