Een van de zaken die ik al lang wou automatiseren in ons huis zijn onze rolgordijnen en ons gemotoriseerd rolluik. We merkte thuis vaak op dat – wanneer we een drukke ochtend hadden – we vaak vergaten om de rolgordijnen te openen, wat niet zo goed is voor onze planten (en in het algemeen ook niet prettig is). Onze rolluik is alreeds gemotoriseerd, maar deze gebruikte we op zich ook niet zo vaak (we zijn niet zo’n fan van hoe de rolluik er langs buiten uitziet). Niet speciaals hoor. Het probleem ligt bij ons. 🙂

Dus, om aan de slag te gaan heb ik volgende producten aangeschaft:

  • 3x Aqara Roller Shade e1 driver (werkt op zigbee) en kan je hier vinden.
  • De Meross Roller Shutter schakelaar (met HomeKit!). Kan je hier vinden.

De reden dat ik voor deze producten heb gekozen:

  • De Aqara Roller Shade drivers werken op Zigbee. Ik kan deze dus aansluiten op mijn bestaand Zigbee netwerk via mijn Deconz stick
  • De Aqara Roller Shade kan ook manueel gebruikt worden. Deze komen namelijk met een “open en toe” knop. Dus zelfs indien Home Assistant plat ligt of iemand heeft geen toegang tot onze Home Assistant, dan kunnen de rolgordijnen nog altijd manueel omhoog gedaan worden.
  • De Meross Roller Shutter werkt via HomeKit. Dat betekent dat ik in Home Assistant de HomeKit Controller kan gebruiken om deze controller lokaal te bedienen.

In het kort wou ik dus zeker zijn dat mijn rolgordijnen en rolluik nog werken wanneer Home Assistant kapot is of het internet niet werkt. 

De installatie van de producten zelf ga ik hier niet bespreken. Hiervoor zijn al voldoende tutorials online verschenen. Enige wat ik wil meegeven: voor mensen die de Aqara Roller Shade e1 drivers via Deconz willen koppelen: Deconz zal dit toestel zien als een lamp. Alles werkt zoals het hoort maar dit kan misschien voor wat verwarring zorgen.

De automatisaties voor mijn gordijnen

Ik automatiseer alles in Home Assistant via NodeRed. Er zijn voor- en nadelen aan verbonden maar het visuele aspect van NodeRed helpt wel om alles toegankelijker te maken. Mijn NodeRed flow ziet er zo uit:

Buiten heb ik de Philips Hue Motion Sensor. Deze motion sensor verzamelt het Lux level. Op basis van het Lux level ga ik automatiseren. Als Lux boven de 50 is en het is ochtend, open de rolgordijnen. Als Lux onder de 50 zakt en het is avond, sluit de rolgordijnen. Op een uitzondering na: maandag om 07u ‘s ochtends moeten alle gordijnen sowieso omhoog omdat dan onze poetsvrouw komt. 🙂

Ik ben zelf wel fan om te werken met Lux level omdat de rolgordijnen dan samen lopen met het seizoen. In de winter blijven ze langer gesloten, in de zomer gaan ze vroeger open.

Je zal zien in de flow dat ik ook gebruik maak van een variabele (en die clear ik elke nacht om 00:15). Deze variabele helpt mij om ervoor te zorgen dat de gordijnen maar één keer open of toe gaan.

Stel dat het avond is en het lux niveau zakt naar 49. De gordijnen gaan dicht, maar eigenlijk wil ik dat niet. Ik doe ze dus terug open. Een minuut nadien zakt het Lux naar 48. De start conditie is terug ‘true’ waardoor de gordijnen opnieuw sluiten. Zo kan je natuurlijk in een repetitief proces van open-sluiten komen. En dat is niet de bedoeling. Met die variabele zorg ik er dus voor dat de rolgordijnen maar één keer / dag door die flow sluiten. Als ik ze daarna terug manueel open, dan zullen ze niet terug van zichzelf sluiten.

De automatisaties voor mijn rolluik

De NodeRed flow voor de automatisatie van mijn rolluik (geautomatiseerd met de Meross Roller Shutter) ziet er zo uit:

Deze is op zich relatief eenvoudig. Elke dag om 22u mag het rolluik sluiten. Elke dag om 06u30 mag het rolluik terug open. Er zijn wel enkele IF/THEN statements in deze flow die dit gedrag beïnvloeden. 

  • We zijn geen fan van hoe ons huis eruit ziet met het rolluik gesloten. We sluiten dus alleen het rolluik als het koud is buiten (minder dan 10°c).
  • Maar, het mag niet vriezen (dit is puur een veiligheid dat ik heb ingebouwd om te voorkomen dat het rolluik vastgevroren zit en de rolluikmotor kapot gaat). Dus de temperatuur mag niet lager dan 0°c zijn.
  • Als het vriest op het moment dat het rolluik terug moet openen, wacht dan 1 uur. Doe dan opnieuw een check. Dit loopt voor de komende 4 uren. Indien het rolluik dan nog niet opengegaan is krijg ik een notificatie om te kijken of het rolluik toch niet beter manueel open gaat.

De temperatuur wordt gemeten door dezelfde Philips Hue Outdoor Motion Sensor die ook het Lux meet voor de rolgordijnen.

Upgrades voor deze automation

We hebben in ons huis ook nog gewone gordijnen. Deze wil ik op termijn ook automatiseren met de Aqara Curtain Driver E1. Terug via Zigbee en de Deconz stick die op mijn Raspberry Pi gekoppeld is.

Voor het rolluik wil ik voor de zomer ook nog de nodige automation toevoegen (als het te warm is, sluit dan het rolluik). Ofwel doe ik dit op basis van lux en temperatuur buiten. Ofwel doe ik dit op basis van warmtepomp status (als de warmtepomp aan het koelen is, sluit dan de rolluiken).

Toekomstmuziek 🙂