Home Assistant heeft alreeds een default “energy” dashboard functionaliteit. Ik ben hier geen fan van (data moet op een specifieke manier geformat worden en je zit ook wat vast aan de default layout van dit dashboard). Ik had dit liever wat uitgebreider gezien. Dus … ik ben aan de slag gegaan. Zie hieronder het dashboard (met enkele zaken geanonimiseerd voor privacy redenen).
Gezien ik over zonnepanelen en een thuisbatterij beschik heb ik mijn energy dashboard opgedeeld in 3 kolommen:
- Generation: alles rond het opwekken en verkopen van energie via mijn zonnepanelen.
- Consumption: alles rond het verbruik van elektriciteit en gas.
- Storage: alles rond het opslaan van energie op mijn thuisbatterij.
Ik heb een hybride wagen in de aantocht. Wellicht ga ik die ook op één of andere manier hier in te zien krijgen. We’ll see. 🙂
Op dit moment wordt de data in dit dashboard voorzien uit 6 “sources”:
- Mijn SolaX inverter die ik uitlees via de API (hier zal ik binnenkort ook nog eens een blogje rond schrijven).
- De Forecast.Solar integratie die je een voorspelling geeft van de mogelijke productie van jouw zonnepanelen de komende dagen. De integratie kan je hier vinden.
- De default “weer” integratie die me wat meer kwalitatieve context geeft naast de stats van de Forecast.Solar integratie. 🙂
- Mijn digitale meter die data naar Home Assistant stuurt via de HomeWizard Energy (kost maar €40 en je krijgt zoveel data terug!). De integratie kan je hier vinden.
- Mijn IKEA Tradfri Smart Plug die mijn elektrische boiler aan/uit zet (met zo’n zaken check je altijd best even het aantal ampère dat die plugs aankunnen. Die van IKEA werken tot 16A. Meer dan genoeg).
- Home Assistant helpers die helpen met data om te zetten naar bvb daily, weekly, monthly, etc.
Energy generation
In deze kolom staat alles rond productie van de zonnepanelen centraal. Die data wordt vooral uitgelezen door de SolaX inverter waarvan ik de data via de API binnenhaal. Hier kan je chronologisch zien:
- Hoeveel kWh de panelen op dit moment aan het genereren zijn (SolaX inverter).
- Hetzelfde cijfer maar dan de history van de afgelopen 48 uur (SolaX inverter).
- De opbrengst vandaag, deze maand, in totaal en de status van de inverter. De data voor “deze maand” is een Home Assistant helper.
- De productievoorspellingen voor vandaag, het volgende uur en morgen dankzij de Forecast.Solar integratie.
- Het weerbericht 🙂
- Verkoop naar het net. Deze wil ik nog uitbreiden met de opbrengst in euro (wat snel gepiept is met een Home Assistant helper).
Energy consumption
De tweede kolom in mijn energy dashboard is gericht op het verbruik in huis (zowel ons gas als elektriciteitsverbruik). Deze data wordt vooral voorzien door de SolaX inverter maar ook de HomeWizard Energy.
In chronologische volgorde vind je hier:
- Huidig elektriciteitsverbruik in huis. Deze data wordt aangeleverd via de SolaX inverter.
- Hetzelfde cijfer maar dan geplot op 48 uur. Dit is om een beetje context te krijgen.
- Hoeveel we op dit eigenste moment van het net aan het nemen zijn (kan – of + zijn). Deze data wordt aangeleverd door HomeWizard Energy en is praktisch realtime.
- Dezelfde data maar dan geplot op 1 uur (gezien de data realtime is kan je dit maximaal op 1 uur plotten. Anders zit je met een praktisch nutteloze / veel te grote grafiek).
- Hoeveel we de afgelopen 48 uur naar het net gestuurd hebben (dus hier betekent positief dat we verkocht hebben en negatief dat we van het net genomen hebben). Dit is terug data via de SolaX inverter.
- Of de boiler aanstaat en hoelang deze al aangestaan heeft vandaag. Dat laatste is eigenlijk overbodig geworden in dit dashboard en is nog van een vorig projectje / testje dat ik hier gedaan heb.
- Gas en elektriciteit consumptie gesplit per dag, week, maand en jaar en verdeeld over het gebruik in hun eenheid maar ook omgezet naar verbruik in €. Deze data komt van de HomeWizard Energy maar wordt via Home Assistant Helpers en Custom Sensors omgezet.
- Een extrapolatie van ons maandelijks verbruik om in te schatten hoe hoog onze factuur gaat zijn (:-))
- De elektriciteitskosten vandaag gesplit in dag- en nachttarief. Hier heb ik terug custom sensors moeten gebruiken om te berekenen wat de kost gaat zijn per tarief.
Energy storage
De laatste kolom gaat over de opslag van onze energie.
Dit is op zich maar een klein stukje aangezien een thuisbatterij maar twee zaken doet: laden en ontladen. De data hier is terug voorzien via de SolaX inverter. We kijken hier naar twee zaken: hoeveel Watt gaat er naar / van de batterij. En wat is de % capaciteit van de batterij.
That’s it. Zeg nu zelf: hier krijg je toch veel meer inzicht rond het verbruik van jouw woning tov het standaard Home Assistant Energy dashboardje, hé? 😉 Trouwens, de data hier wordt gebruikt voor heel wat automations gebaseerd op de zonnepanelen, thuisbatterij, elektrische boiler en warmtepomp. Mocht je daar interesse in hebben kan je altijd mijn blog rond het optimaliseren van zonnepanelen in Home Assistant eens lezen.
Mooi overzicht! Zeker voer voor inspiratie om mijn dashboards te verbeteren.
Heb je ergens meer informatie hoe je de opzet doet voor je daily/weekly/monthly/yearly waardes? Haal je die ergens uit “Home Assistant Energy” of heb je daar aparte sensors voor gemaakt?
Ik ben zelf nog op zoek naar wat de “beste” manier hiervoor is, vb voor gas (om even peak/offpeak buiten beschouwing te houden):
– 1 utility meter zonder cycle, en dan werken met statistics sensor om zo daily/weekly/monthly zaken op te halen. Tegenover een utility meter voor total, maar ook elks een voor daily/weekly/monthly
– de consumption in energy steken en dan gebruik maken van de _cost entity die gemaakt wordt en daar dan ook met statistics de daily/weekly/monthly uit halen. Ook hier weer, versus een sensor maken per aparte cost zodat er bijvoorbeeld een _daily_cost of _weekly_cost is
Mvg,
Olivier
Hey Olivier, bedankt voor je berichtje!
Goeie vraag. Via HomeWizard Energy heb ik een sensor die mijn “totaal verbruik” toont. Met de utility_meter helper heb ik dan 4 helpers gemaakt voor het daily, weekly, monthly en yearly te visualiseren.
Ik heb dan in de configuration.yaml file een custom sensor gemaakt hiervan waarbij ik telkens “verbruikVanDeSensor” * “deKostprijs” doe. En op die manier heb ik mijn verbruik in kWh / m3 (voor gas) en heb ik ook mijn verbruik in werkelijke kost.
Ik heb dus eigenlijk totaal geen gebruik gemaakt van de native energy functionaliteiten in Home Assistant.
Hopelijk ben je hier iets mee? 🙂
Hey,
Dat bevestigt inderdaad dat mijn huidige methode gangbaar is. Een mogelijke verbetering als next step is een manier vinden waarbij ik de yearly kan laten berekenen als de maandprijzen anders zijn (vb. bij een variabel contract).
Bedankt!
Olivier