Efficient omgaan met energie is één van de redenen waarom ik Home Assistant kies boven platformen zoals Apple Home, Google Home of Amazon Alexa. Ik heb alreeds geschreven over hoe ik mijn zonnepanelen, thuisbatterij en elektrische boiler smart gemaakt heb en hoe ik mijn eigen energy dashboard in Home Assistant opgezet heb.

Deel van het optimaliseren van de elektrische productie van de zonnepanelen is het aan- en uitzetten van mijn warmtepompen. Ik beschik over warmtepompen van het merk General. Deze zijn redelijk traditioneel. Je kan er met warmen en koelen. De besturen gebeurd via een infrarood afstandsbediening. Elke unit beschikt over een interne thermostaat.

Hoe ik de warmtepompen aan- en uit zet

Hier komen de infrarood afstandsbedieningen van pas. Gezien de binnenunits met IR te bedienen zijn heb ik gebruik gemaakt van de Tado Airco controllers. Ik zou deze niet persé aanraden, maar bij moment van aankoop was ik nog Apple HomeKit / Home gebruiken. En Tado heeft hier een zeer goede integratie mee.

Via de Tado app kan je een proces doorlopen waardoor de Airco controllers de IR codes van de afstandsbediening leren. Dit alles duurt +- 5 minuten. Voor je het weet heb je zonet jouw warmtepomp smart gemaakt.

De Tado Airco controller ziet er dus zo uit. 🙂

Hoe ik de warmtepompen lokaal kan bedienen

Een andere grote reden waarom ik omgeschakeld ben naar Home Assistant is local control. Ik wil niet dat mijn huis plots “uitvalt” wanneer er geen internet is. Indien je gebruik maakt van de Tado integratie in Home Assistant, dan bedien je jouw warmtepomp alsnog via de Cloud. Met andere woorden, indien jouw ISP een storing heeft, dan kan Home Assistant plots jouw warmtepomp niet meer bedienen. Niet zo ideaal dus.

Ik heb dit opgelost door de HomeKit Controller integratie in Home Assistant. Ik schrijf hier nog apart een blog over, maar het komt erop neer dat je – door deze integratie te gebruiken – dus je Tado devices (en dus je warmtepompen) wél lokaal kan bedienen. Zo zit je niet in de koud wanneer Telenet nog eens aan het werken is in jouw straat. 😉

Edit: deze post is ondertussen geschreven en kan je hier vinden. 🙂

Hoe ik dit geautomatiseerd heb

Zoals je misschien wel weet gebruik ik vooral NodeRed om automations in Home Assistant op te zetten. Mijn warmtepompen komen in twee flows voor: die voor het aansturen van zonnepanelen overproductie, en mijn algemene “klimaatcontrole” flow.

Hoe ik mijn warmtepompen aanstuur had ik al eens in een eerdere blog post vluchtig besproken. Mijn warmtepompen zijn het “2e niveau” waar elektriciteit naar gestuurd wordt indien er overproductie is van zonnepanelen. Op de 1e plaats komt de elektrische boiler. De warmtepomp wordt aangezet indien de zonnepanelen een overproductie hebben van 1500W (dat wil dus zeggen dat de panelen 1500W meer genereren dan wat er op dit moment verbruikt wordt in huis). Er wordt gekeken naar de temperatuur op de master bedroom en op basis daarvan zal de warmtepomp ofwel verwarmen (vooral in de zomer) of koelen (vooral in de winter).

Daarnaast is de warmtepomp ook deel van mijn algemene “klimaatcontrole” flow in NodeRed. Om 20u ‘s avonds wordt de temperatuur gecheckt in de master bedroom.

  • Als deze lager dan 19°c is, dan wordt een uurtje stevig verwarmd op 25°c. Daarna zakt hij terug naar 18°c. Met de temperaturen moet je zelf wat spelen, gezien de warmtepompen een interne thermostaat hebben en die bepalen wanneer de unit start of stopt. 18°c is voor ons wel de sweet spot, gezien je een uur lang de kamer goed opwarmt en daarna een gemiddelde temperatuur aanhoudt tijdens de nacht.
  • Indien de temperatuur tussen de 19°c en de 21°c is, dan wordt de warmtepomp op 18°c gezet voor de hele nacht.
  • Indien de temperatuur tussen de 21°c en 23°c is, dan blijft de warmtepomp uit.
  • Indien de temperatuur boven de 23°c is, dan zal de warmtepomp koelen naar 21°c
  • Om 7 uur ‘s ochtends gaan ze terug uit.

23°c is wellicht wat te hoog om te koelen. Deze zomer zal ik snel merken indien dat wat omlaag moet. 🙂

De NodeRed flow ziet er zo uit:

NodeRed flow in Home Assistant waarmee ik de warmtepomp automatiseer

Een groot nadeel aan deze setup

Alles aan deze flow werkt eigenlijk perfect, op één onderdeel na: de IR afstandsbediening die ik in het begin van deze post vermeld heb. Gezien je nu eigenlijk met twee “IR blasters” zit (de afstandsbediening én de Tado) weten die van elkaar niet wat de status is. Met andere woorden, als je via Home Assistant de warmtepomp aanzet. Dan zal de afstandsbediening denken dat hij nog uit staat. Op zich is dit geen groot probleem, gezien je dan twee keer op de knop in kwestie dient te drukken. De Tado kan trouwens ook manueel bediend worden alsof het een thermostaat is, dus dat lost het probleem ook al deels op. En eigenlijk gebruiken we de thermostaat vooral via Siri of via de HomeKit integratie met Home Assistant.

Op zich is dit dus geen groot probleem. Het is gewoon niet ideaal. 🙂

Next steps

Hoewel ik zeer tevreden ben van deze setup, heb ik nog één iets wat ik zou willen verbeteren: auto modus. Mijn warmtepomp ondersteunt Auto modus. Dat wil zeggen dat ik eigenlijk de warmtepomp op bepaalde momenten gewoon op een temperatuur moet zetten, en hij zal zelf bepalen hoe hard hij zal koelen / warmen om dat te bereiken. Dit kan ik gemakkelijk aanzetten met de IR afstandsbediening. Maar, de Tado’s via de HomeKit controller laten dit niet toe. Ik ga dus wellicht eens moeten experimenteren met een custom IR blaster te maken. Iets voor later, wanneer ik eens niet weet wat te doen. 🙂