Sinds enkele maanden maak ik gebruik van de Nuki v3 met Nuki Bridge om de voordeur smart te maken. Ik ben voor de setup met Bridge gegaan (en dus niet de Nuki Pro met WiFi) omdat de bridge ervoor zorgt dat het toestel via local control te bedienen is, wat voor mij toch altijd een groot pluspunt is. Gezien ik sinds de initiële setup werkelijk geen één issue gehad heb met mijn workflow in Home Assistant wou ik hier even alles neerschrijven voor jullie. Enjoy! 🙂

Onze voordeur heeft in theorie 3 standen:

  • Vergrendeld
  • Ontgrendeld
  • Open

Zoals elke deur zeker … hehe. 🙂

Het laatste wat ik dus wil is dat mijn voordeur plots vergrendeld doorheen de dag wanneer ik thuis ben of opent wanneer ik niet thuis ben. Hieronder lees je welke flows ik opgezet heb.

Voordeur automatisch vergrendelen met Nuki in Home Assistant

Ik heb een centraal alarmsysteem waarvan de status naar Home Assistant gepushed wordt als een sensor (ik kan mijn alarm niet bedienen in Home Assistant maar het kan wel de status uitlezen). Wanneer het alarm aanstaat kan ik dus aannemen dat de voordeur vergrendeld mag worden. Dat wordt gedaan via deze flow in NodeRed.

  • Een events: state node als trigger
  • Waarbij de status van het alarmsysteem als sensor staat
  • Indien het alarm aangezet wordt, wordt er een check uitgevoerd of de voordeur alreeds vergrendeld is (dit is wellicht een overbodige stap – ik wou vooral nutteloze commands naar een toestel op batterijen vermijden. Ik heb echter geen idee of dit ook zijn effect heeft op battery life).
  • Indien de deur nog ontgrendeld is, dan mag deze vergrendeld worden

Zoals je kan zien is dit een zeer simpele setup. Wanneer we gaan slapen gaat het alarm aan en bijgevolg gaat de voordeur op slot. Als we weg van huis zijn zetten we het alarm aan via de app en gaat de voordeur alsnog op slot.

Enige waar ik bij moment van schrijven aan denk is de use case waarbij het alarm aangezet wordt via het bedieningspaneel. Het laatste wat je wil is de deur op slot zien gaan voor je neus terwijl de 5 seconden aftellen. 🙂 Hier moet ik dus nog even een delay van 1 minute toepassen.

Voordeur openen met Nuki in Home Assistant

Het is één van mijn grootste nachtmerries. Op je iPhone scrollen, even niezen en de verkeerde knop indrukken. Damn, de voordeur staat open. En ik ben 30 minuten rijden van huis. Top! 🙂

Die situatie wou ik dus voorkomen. Ik heb dit gedaan door niet de standaard “lock” module in Home Assistant / Apple HomeKit te gebruiken. Ik heb echter een “helper” in Home Assistant gebruikt om een valse / virtuele switch te maken. En op basis van die switch zal de deur al dan niet openen. Bekijk even onderstaande NodeRed screenshot.

Wat ik opgezet heb hier is dat de deur:

  • Automatisch mag opengaan indien één of meer personen – die bekend zijn in ons Smart Home – thuis is/zijn. Deze data staat in een custom sensor.
  • Iedere user in Home Assistant eerst een notificatie stuurt of we de deur écht wel willen openen indien niemand thuis is (met dan in de notificatie een knop die de deur opent).

That’s it! Op zich redelijk simpele automations, maar ik wou toch even de NodeRed flows hier documenteren indien er nog mensen zijn die Nuki in Home Assistant willen gebruiken om hun voordeur te automatiseren en een beetje paranoia zijn rond het al dan niet automatisch vergrendelen / openen van de deur. 🙂

Een upgrade die ik hier wil opzetten is een codepaneel dat integreert met Home Assistant om op die manier de deur te openen indien ik zonder sleutels of telefoon buiten ben. Ik weet dat Nuki een codepaneel heeft, maar ik wil eentje dat “native” in Home Assistant “leeft” en die er ook wat mooier uitziet. Die heb ‘k nog niet gevonden jammer genoeg. 🙂