Geofencing met deur/raamsensoren en Home Assistant: zo doe je dat!

Geofencing is een handige technologie waarmee je automatische acties kunt instellen op basis van de locatie van een persoon. Door gebruik te maken van deur/raamsensoren en Home Assistant kun je geofencing opzetten om bijvoorbeeld je huis te beveiligen of energie te besparen. In deze blogpost leggen we stap voor stap uit hoe je geofencing kunt instellen met deur/raamsensoren en Home Assistant.

Stap 1: Installeer deur/raamsensoren
Om geofencing te kunnen gebruiken, heb je deur/raamsensoren nodig die communiceren met Home Assistant. Deze sensoren detecteren of een deur of raam open of gesloten is. Installeer de sensoren op strategische locaties in je huis, zoals bij de voordeur, achterdeur en ramen op de begane grond.

Stap 2: Configureer Home Assistant
Home Assistant is een open-source platform voor home automation. Het stelt je in staat om apparaten in je huis te beheren en automatiseringen in te stellen. Zorg ervoor dat je Home Assistant hebt geïnstalleerd en geconfigureerd op een computer of Raspberry Pi.

Stap 3: Maak een automatisering
Nu gaan we een automatisering maken die wordt geactiveerd wanneer je deur/raamsensoren detecteren dat een deur of raam geopend wordt terwijl je niet thuis bent. Ga naar de Home Assistant webinterface en navigeer naar ‘Automatiseringen’. Klik op ‘Automatisering toevoegen’ en geef deze een naam, bijvoorbeeld ‘Inbraakalarm’.

Stap 4: Voeg voorwaarden toe
In de automatisering voegen we voorwaarden toe die moeten worden voldaan voordat de automatisering wordt geactiveerd. Klik op ‘voorwaarden toevoegen’. Voeg een voorwaarde toe voor elke deur/raamsensor die je hebt geïnstalleerd, bijvoorbeeld ‘Als de voordeur geopend is en als de achterdeur geopend is en als het raam in de woonkamer geopend is’.

Stap 5: Voeg acties toe
Nu voegen we acties toe die worden uitgevoerd wanneer de voorwaarden zijn voldaan. Klik op ‘acties toevoegen’ en selecteer welke acties je wilt laten gebeuren, zoals het inschakelen van een alarmsysteem, het opnemen van videobeelden of het sturen van een melding naar je smartphone.

Stap 6: Voeg een locatie-trigger toe
Om de automatisering alleen te activeren wanneer je niet thuis bent, voegen we een locatie-trigger toe. Klik op ‘triggers toevoegen’ en selecteer ‘Locatie’. Vervolgens kun je je thuisadres invoeren en een straal rondom je huis instellen waarbinnen je als ‘thuis’ wordt beschouwd. Bijvoorbeeld een straal van 500 meter.

Stap 7: Opslaan en testen
Sla de automatisering op en test deze door je thuisadres te verlaten en een deur of raam te openen waarop een sensor is geïnstalleerd. Je zou moeten zien dat de automatisering wordt geactiveerd en de geselecteerde acties worden uitgevoerd.

Conclusie
Met deur/raamsensoren en Home Assistant kun je geofencing instellen om je huis te beveiligen en automatische acties uit te voeren op basis van je locatie. Volg de stappen in deze blogpost om geofencing in te stellen en te genieten van de voordelen van slimme thuisautomatisering.