Optimaliseer bewegingsdetectie met vertragingsinstellingen in Home Assistant

Hoe stel ik vertragingen in voor bewegingsdetectie in Home Assistant?

Home Assistant is een krachtig open-source platform voor het automatiseren van je slimme huis. Een van de vele handige functies van Home Assistant is de mogelijkheid om beweging te detecteren en hierop te reageren. Standaard reageert Home Assistant echter onmiddellijk op bewegingssensoren, wat soms niet ideaal is. Gelukkig is er een manier om vertragingen in te stellen voor bewegingsdetectie in Home Assistant, zodat je meer controle hebt over hoe je slimme huis reageert. In deze blogpost leg ik uit hoe je dit kunt doen.

Stap 1: Maak een input_boolean aan

Voordat we de vertraging kunnen instellen, moeten we eerst een input_boolean aanmaken. Dit is een virtuele schakelaar in Home Assistant die we kunnen gebruiken om de bewegingsdetectie te activeren of deactiveren op basis van onze vertragingstijd. Om een input_boolean aan te maken, open je het configuration.yaml bestand van Home Assistant en voeg je de volgende code toe:

“`
input_boolean:
delay_motion_detection:
name: Delay Motion Detection
initial: off
“`

Stap 2: Maak een automatisering aan voor de vertraging

Nu we een input_boolean hebben aangemaakt, kunnen we een automatisering instellen om de bewegingsdetectie te vertragen. Open hiervoor het automatiseringsbestand van Home Assistant (automation.yaml) en voeg de volgende code toe:

“`
– id: motion_detection_delay
alias: Motion Detection Delay
trigger:
platform: state
entity_id: binary_sensor.motion_sensor
to: ‘on’
condition:
condition: state
entity_id: input_boolean.delay_motion_detection
state: ‘on’
for:
seconds: 10
action:
service: notify.mobile_app
data:
message: ‘Beweging gedetecteerd’
“`

Laten we deze code eens nader bekijken. De trigger bepaalt wanneer de automatisering wordt geactiveerd. In dit geval reageert de automatisering wanneer de bewegingssensor (in dit voorbeeld “binary_sensor.motion_sensor”) van uit staat naar aan staat gaat.

De condition bepaalt of de automatisering moet worden uitgevoerd op basis van bepaalde voorwaarden. In dit geval controleren we of de input_boolean (in dit voorbeeld “input_boolean.delay_motion_detection”) is ingeschakeld.

Met de “for” parameter stellen we de vertragingstijd in. In dit voorbeeld is de vertraging 10 seconden, maar je kunt dit aanpassen naar je eigen voorkeur.

De action bepaalt wat er moet gebeuren wanneer aan alle voorwaarden is voldaan. In dit geval sturen we een melding naar onze mobiele app met de tekst “Beweging gedetecteerd”.

Stap 3: Bewegingsdetectie activeren

Nu alles is ingesteld, kunnen we de bewegingsdetectie activeren. Ga naar de Home Assistant-interface en zoek de “Delay Motion Detection” schakelaar. Schakel deze in om de bewegingsdetectie te activeren met de vertraging die je hebt ingesteld.

Conclusie

Het instellen van vertragingen voor bewegingsdetectie in Home Assistant geeft je meer controle over hoe je slimme huis reageert op bewegingssensoren. Door een input_boolean aan te maken en een automatisering in te stellen, kun je bepalen wanneer en met welke vertraging Home Assistant moet reageren op beweging. Volg de bovenstaande stappen om deze functie in je eigen slimme huis te implementeren en geniet van een meer gepersonaliseerde ervaring met Home Assistant.