Home Assistant is een open source platform dat je in staat stelt om verschillende apparaten en diensten in je huis te integreren en te automatiseren. Het is zeer gebruiksvriendelijk en biedt veel mogelijkheden, ook voor beginners. Hieronder staan vier automatisaties die perfect zijn om als beginner op te zetten.

Automatische verlichting

Met Home Assistant kun je automatisch de verlichting in je huis aan- en uitschakelen, afhankelijk van de tijd of andere factoren. Bijvoorbeeld, je kunt de verlichting laten aangaan als je ‘s avonds thuiskomt, en uitschakelen wanneer je ‘s ochtends vertrekt. Je kunt dit doen door het instellen van triggers en acties in het Home Assistant platform.

Slimme thermostaat

Home Assistant ondersteunt de integratie van slimme thermostaten, waarmee je de verwarming in je huis kunt automatiseren. Je kunt bijvoorbeeld de temperatuur instellen op basis van de tijd van de dag, de buitentemperatuur, of zelfs op basis van je locatie. Je kunt zelfs het verwarmen van je huis op afstand instellen met de Home Assistant app op je smartphone.

Automatische bewatering van planten

Als je planten hebt, kun je Home Assistant gebruiken om automatisch water te geven wanneer dat nodig is. Dit kun je doen door middel van sensoren die meten hoe vochtig de grond is, en Home Assistant automatiseert dan het geven van water. Dit is niet alleen handig, maar ook efficiƫnt, omdat je niet langer handmatig water hoeft te geven.

Beveiligingsalarm

Home Assistant ondersteunt ook beveiligingssystemen, waarmee je je huis kunt beveiligen tegen indringers. Je kunt bijvoorbeeld sensoren installeren bij de ingangen van je huis en Home Assistant automatiseert dan het alarm wanneer er iemand binnenkomt. Je kunt ook notificaties ontvangen op je smartphone wanneer het alarm afgaat, zodat je altijd op de hoogte bent van de beveiliging van je huis.